Moni on alkanut miettiä voisiko töitä tehdä jostain muualta kuin työpöydän äärestä. Voisiko muuttaa ulkomaille tai olla vaikka osan vuotta jossain muualla ja työllistää itsensä. Yrittäjyys saattaa mahdollistaa monimuotoisen työn, ja antaa mahdollisuuden tänä hybridin aikakautena tehdä töitä juuri sieltä mistä haluaa.
Työelämän muutokset ovat olleet näkyvissä pandemian aikana, joka on mahdollistanut ihan eritavalla miettiä omaa työntekoaan. Oma vaihtoehto voi olla tehdä töitä yrittäjänä. Aina ei myöskään tarvitse lähteä heti suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi, koska sivutoimisenakin yrittäjänä voi aloitella yrittäjätaivalta ja ratkaista sitten joskus myöhemmin, haluaako siirtyä kokonaan yrittäjäksi.
Minäkin valitsin yrittäjän tien, ja en ole ratkaisua katunut
Tein itse jokunen vuosi sitten saman ratkaisun. Olin pitkään pohtinut yrittäjyyttä itselleni sopivana vaihtoehtona. Totesin, että voin työllistää itseni rekrytoijana. Lähdin turvallisen tien kautta, jäin ensin virkavapaalle. Virkavapaan aikana käynnistin rekrytointiyritykseni. Virkavapaan aikana tajusin, että haluan tehdä töitä oman yrityksen kautta rekrytointien parissa. Päätös ei ollut helppo, mutta lopulta päätös oli minulle itsestäänselvyys. Virkavapaan lopussa en enää nähnyt itselleni muuta vaihtoehtoa kuin yrittäjän polun. Kasvoin tuon virkavapaan aikana yrittäjäksi. En ole katunut valintaani päivääkään.
Henkisen ratkaisun tekeminen ei ole välttämättä helppoa varsinkin jos ns pakottavia syitä alkaa yrittäjänä toimimaan ei ole. Yrittäjyys vaatii rohkeutta, sitkeyttä, innostusta ja ihan samalla tavalla työntekoa kuin missä tahansa työpaikassa. Korona-aika ja etätyön tekeminen ovat saattaneet madaltaa kynnystä yrittäjiksi siirtymisessä. Se ei tunnu ehkä niin suurelta muutokselta enää kuin aiemmin, varsinkin jos on tehnyt etätöitä pitkään.
Mikä yrittäjyydessä kiehtoo?
Monelle yrittäjyydessä kiehtoo varmasti vapaus päättää omasta työpäivästä. Mitä tekee ja milloin sekä millaisia töitä. Vapauden kääntöpuoli on vastuu. Vastuuta on samalla tavalla kuin palkkatyössä. Yrittäjä vastaa itsenäisesti yrityksensä taloudesta, asiakkaista ja kaikesta tekemisestä. Kovin pitkälle ei pötkitä yrittäjänä, jos jättää lupaukset asiakkaille lunastamatta tai unohtaa viranomaisille vaadittavat asiat tai ilmoitukset tekemättä.
Yrittäjyys on myös mahdollisuus kehittyä. Työllistämällä itsensä voi myös valita mitä tekee, ja kehittää uutta osaamista tekemiseen. Ei ole pakko tehdä vain yhtä asiaa, vaan miettiä millaista tukevaa osaamista haluaa kehittää. Suuntaa voi muuttaa niin monta kertaa kuin haluaa. Vapaudesta moni on saanut nyt maistiaisia etätyön aikakautena, joten hyppy voi olla hyvinkin helppo. Työelämän murros ja muuttuminen saattaa tuoda yhä enemmän oman työnsä itsenäisiä tekijöitä eli yrittäjiä.
Pitäisikö yritysten huomioida meidät yksinyrittäjät kilpailijoina?
Yrityksille yrittäjät ovat loistavaa kapasiteettia työvoimaan. Yrittäjää ei tarvitse työllistää kuin niiltä osin, minkä verran yritys tarvitsee apua ja osaamista. Yritykselle tämä on kustannustehokas ja riskitön sijoitus. Yritys voi hyödyntää yrittäjän työpanosta pitkäjänteisesti ja laajastikin yrityksen työvoimana. Yrittäjät voivat jopa kilpailla työntekijän rinnalla työstä. Jos yritys ei pysty työllistämään riittävällä tasolla henkilöä, voi se ostaa yrittäjän tekemään kyseistä tehtävää erikseen sovitun määrän kuukaudessa tai vuodessa. Yksin- yrittäjälle taas tämä antaa mahdollisuuden tehdä töitä useammalle yritykselle yhtä aikaa. Myös projekteihin on helppo palkata yrittäjä, koska kun projekti loppuu niin myös työ voi loppua. Tämä voi olla vaihtoehto esimerkiksi määräaikaisesti palkattavalle työntekijälle. Yhä enemmän on kausityötä sekä projekteja, jolloin yrittäjät tulevat olemaan hyvä vaihtoehto työvoimaan yrityksille.
Yrittäjät voivat olla tukeva lisä vallitsevaan työvoimapulaan
Yrittäjät eivät ratkaise työvoimapulaa, mutta ne voivat olla tähän tukeva lisä. Yrittäjille taas pidempijänteiset työt, asiakkaat ja yhteistyökumppanuudet ovat hyvä tukijalka sekä mahdollistavat työskentelyn vaikka ulkomailta. Meitä yksinyrittäjiä on paljon, lähes 70 % yrityskannasta. Se on iso määrä, ja tulemme tulevaisuudessakin olemaan työvoimaresurssi ja voimavara yhteiskunnallisesti. Vain harvasta yrityksestä tulee kasvuyritys. Itsensä työllistämisestä on tullut yksi työnmuoto ja varteenotettava vaihtoehto. Se voi olla juuri se oman kehittymisen kulkuun soveltuva ratkaisu, ja mahdollistaa työn tekemistä omilla ehdoilla.
Yrittäjyys saattaakin tulevaisuudessa kilpailla huomattavasti enemmän palkkatyön vaihtoehtona. Työvoimapulan aikana, joka meillä osalla aloilla on hyvinkin kriittinen tällä hetkellä, työnantajien pitäisi enemmän miettiä kuinka palkkatyöhön tuodaan lisää vapautta ja kiinnostavuutta. Millainen uudenlainen palkkatyön malli pitäisi kehittää toimivaksi vaihtoehdoksi yrittämisen rinnalle. Kuvassa minun yrittäjän työpäivien työhyvinvoinnista huolehtiva Saaga.
Haluatko sinäkin työllistää itse itsesi? Mitkä ovat parhaita kokemuksiasi, jos olet jo yrittäjä, yrittäjyydestä? Kerro omasi.
Comments