top of page
Writer's picturesalmekortelainen

Pelkäätkö palkata maahanmuuttajan? 😕

Onko yrityksessäsi pohdittu maahanmuuttajan palkkaamista? Millaisia ajatuksia maahanmuuttajan palkkaaminen on herättänyt? Entä millaisia haasteita tullut vastaan? Kielimuuri ja kulttuurierot, pelko lisääntyvistä käytännönhaasteista tai työpaikan dynamiikan muuttumisesta voivat aiheuttaa epävarmuutta palkata maahanmuuttaja.


Suomen väkiluku vähenee ja väestö ikääntyy vauhdilla. Huoli työikäisen väestön riittävyydestä kasvaa kasvamistaan. Työperäistä maahanmuuttoa pyrkii hallituksemmekin edistämään. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kotoutumispalvelujen uudistamisen työryhmä pohtii kotoutumislakiin ja –järjestelmään tehtäviä korjauksia. https://tem.fi/hanke?tunnus=TEM021:00/2024 Kotoutumispalveluiden lisäksi myös koulutuspolitiikka ohjaa maahanmuuttajien kotoutumista ja integroitumista suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan.


Mitä maahanmuuttajan palkkaaminen tarkoittaa käytännössä? ❔

Jos maahanmuuttajalla on jo oleskelu- ja työlupa, ei palkkaaminen eroa niin paljoa kuin ehkä ajatellaan. Rekrytointi ja palkkaaminen sujuvat saman kaavan mukaan kuin muulloinkin.


Työnantajalla on edelleen kuitenkin velvollisuus varmistaa, että palvelukseen tulevalla ja palveluksessa olevalla ulkomaalaisella on työnteko-oikeus. TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 alkaen, jolloin toimivaltainen viranomainen muuttuu TE-toimistosta Migriksi. Näin ollen työnantajana varautuisin hiukan enemmän erilaisten asioiden selvittämiseen ja toteuttamiseen byrokratiasta johtuen.


Byrokratiasta huolimatta monikulttuurinen työympäristö voi olla positiivinen voimavara yritykselle. Työyhteisöön saadaan ehkä uusia näkökulmia, erilaisia taitoja, luovuutta, innovatiivisuutta sekä jopa uusia markkinoita maahanmuuttajan kieli- ja kulttuuritaustan avulla. Saatetaan saada taitoja, joita ei kotimaasta löydy.


Esteitä maahanmuuttajan työllistymiselle ❌

Yhtenä esteenä maahanmuuttajan työllistymiselle on suomalaisen työkulttuurin huono tuntemus. Maahanmuuttajat eivät tunne suomalaisen työelämän käytänteitä ja suomen kielen osaaminen tai ammatillisen kielitaidon puute heittää kiviä työllistymisen rattaisiin. Maahanmuuttajan aiemmin keräämää osaamista ei osata arvostaa tai ei tunnisteta. Esimerkkejä on vaikka, kuinka paljon tästä – esimerkkinä kotimaassaan insinöörinä työskennellyt maahanmuuttaja tekee siivoustyötä Suomessa, kun hän ei saa alan töitä. Myös asenteet vaikuttavat toisenlaiselta kulttuurialueelta tulleiden työllistymiseen.


Mitä huomioida, jotta maahanmuuttaja sopeutuisi työyhteisöön mahdollisimman hyvin? 💡

Sopeutumiseen vaikuttavat monet asiat. Oikeanlaisella asenteella ja tuella sopeutuminen tapahtuu paremmin ja nopeammin.  Alla muutamia keinoja:


Kielitaidon arvioiminen ja viestintä

Suomen kielen osaaminen on usein suurin huoli maahanmuuttajaa palkatessa. On hyvä pohtia, kuinka suuri tarve tai vaade on suomen kielen osaamiselle. Voiko suomen kielen osaamattomuus aiheuttaa työturvallisuusriskejä työtehtävien hoitamisen yhteydessä? Jos työtehtävät eivät vaadi suomen kielen osaamista, voisiko työtehtävät hoitaa englannin kielellä? Onko yrityksessäsi mahdollista järjestää suomen kielen opiskelua maahanmuuttajalle joko maksettuna koulutuksena tai muulla keinoin? Kts. Palvelualusta.fi


Työpaikalla voidaan ottaa käyttöön toimintatapa arjessa puhua suomea eikä englantia esimerkiksi tauoilla sekä aina kun se on mahdollista työntekemisen vaiheissa. Suomen kielen taito karttuu ja integroituminen yhteiskuntaan nopeutuu. Millä muilla tavoin mahanmuuttajaa voisi kannustaa suomen kielen opiskeluun tai treenaamiseen?


Kulttuurierojen ymmärtäminen ja hyväksyminen

Kulttuurierot voivat aiheuttaa erilaisia toimintatapoja, näkemyksiä ja odotuksia. Me suomalaiset olemme tottuneet pitämään minuutilleen sovituista kokous ja tapaamisajoista kiinni. Tämä ei ehkä ole muissa maissa välttämättä niin tärkeää. Käsitykset työajoista, hierarkiasta ja tavasta kommunikoida saattavat aiheuttaa näkemyseroja. Eroavaisuuksia ja toisen tapaa toimia ymmärretään paremmin kun luodaan ilmapiiri avoimelle ja vapaalle keskustelulle kulttuurieroista.

 

Perehdyttäjän tai tukihenkilön tai työpaikkaohjaajan nimeäminen

Perehdytys on aina palkkaamisen yhteydessä tärkeää. Hyvin toteutetun perehdytyksen avulla ajetaan uusi työntekijä nopeammin sisälle työtehtäviin ja työyhteisöön. Kokeneen työntekijän tai tukihenkilön nimeäminen maahanmuuttajalle mentoriksi nopeuttaa ja sujuvoittaa maahanmuuttajan sopeutumista työyhteisöön. Nimetyltä tukihenkilöltä on helpompaa kysyä apua ja neuvoa kysymyksiin arjen työntekemisen keskellä.

 

Oikeudenmukaisuus & tasavertaisuus & asenteet

Työnantajan on hyvä pyrkiä varmistamaan, että maahanmuuttaja kokee olevansa tasavertainen muiden työntekijöiden kanssa. Työnantajan ja esihenkilön tulisi asettaa samanlaiset odotukset kotimaisten ja kansainvälisten työntekijöiden välillä. Sopeutumista ja yhteisöllisyyttä voivat edistää yhteiset tilaisuudet, tiimipäivät tai epäviralliset tapaamiset.


Mitä hyötyä yritykselle on maahanmuuttajan palkkaamisesta? 🏆

Maahanmuuttajan palkkaaminen on eettisesti kestävä valinta ja se voi olla myös strateginen etu yritykselle. Monikulttuurisissa tiimeissä on usein enemmän avoimuutta, näkemyksiä ja sitä kautta kykyä ratkaista monimutkaisia ongelmia.


Maahanmuuttajan palkkaaminen saattaa herättää kysymyksiä ja epävarmuutta, mutta asianmukaisella tuella ja avoimella asenteella siitä voi tulla yritykselle merkittävä voimavara.


Jos tarvitset apua tai tukea maahanmuuttajan palkkaamiseen tai  haluat sparrausta kuinka tulisi toimia sekä sopeuttaa maahanmuuttaja työyhteisöön, ole rohkeasti yhteydessä. Voit myös varata ilmaisen konsultaation https://www.calmen.fi/ota-yhteytta, niin pohditaan asiaa yhdessä.

 

”Rohkeus on turvautumista ihmeeseen, joka sisälläsi asuu. Olet enemmän kuin aavistat.”  

– Tommy Hellsten


Pelkäätkö palkata maahanmuuttajan? 😕
Pelkäätkö palkata maahanmuuttajan? 😕

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page