Olet tilanteessa, jossa haastattelut eli rekrytoinnin loppupään tärkeä vaihe, on takana. Se on monesti intensiivinen ja mielenkiintoinen osuus rekrytointiprosessissa. Mitä teet haastatteluiden jälkeen? Valitsetko suoraan heti haastatteluiden jälkeen mielestäsi sopivimman ehdokkaan tehtävään ja ilmoitat hänelle, että paikka on sinun? Vai miten jatkat prosessia? 👀
Rekrytoinnin onnistuminen vaatii huolellisuutta ja ”hereillä oloa” koko rekrytointiprosessin ajan. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumisessa:
💎Haastatteluiden arviointi
Haastatteluiden jälkeen, jätä asia ”hautumaan ja nuku ensin yön yli”. Käy sen jälkeen vielä kaikki haastatellut hakijat läpi kriittisesti. Mieti, miten jokainen haastateltu hakija vastasi tärkeisiin kysymyksiisi ja miten he soveltuvat tehtävään ja organisaatiosi kulttuuriin.
Arvioi, miten kukin haastateltu hakija täyttää tehtävän vaatimukset ja millaisen lisäarvon hän voisi tuoda yritykseesi tai organisaatioosi.
Kiinnitä erityistä huomiota siihen, miten hakijan arvot ja asenteet sopivat yrityksesi tai organisaatiosi kulttuuriin. Onko ehdokkaan asenne ja motivaatio kohdillaan?
💎Soita suosittelijoille
Tarkista hakijoiden antamat referenssit. Tämä antaa lisävarmuutta ja syventävää tietoa hakijoiden taustoista ja työskentelytavoista. Vertaa suosittelijan kanssa käymääsi keskustelua, täsmääkö keskustelu hakijan cv:n kanssa yhteen. Suhtaudu hieman ”varauksella” suosittelijan antamaan kuvaan ja arvioon hakijasta.
💎Keskustele rekrytointiin osallistuneiden henkilöiden kanssa
Keskustele muiden rekrytointiin osallistuneiden henkilöiden kanssa haastatelluista, millainen vaikutelma heille haastatelluista tuli. Arvioikaa jokaisen haastatellun hakijan vahvuudet ja heikkoudet. Tämä auttaa objektiivisen päätöksen tekemisessä.
Jos organisaatiossasi on vielä tulevan lähiesihenkilön yläpuolella esihenkilö, käy lyhyt esittelykeskustelu haastatelluista hänen kanssaan, pitäen hänet näin ajan tasalla ja antaen hänelle mahdollisuus vaikuttaa.
💎Mahdolliset jatkokysymykset ja lisähaastattelut
Jos jokin asiaa jäi sinua vaivaamaan tai epäselväksi tai herätti lisäkysymyksiä, harkitse toista haastattelukierrosta tai puhelinhaastattelua. Selvitä käytännön työn tekemiseen liittyvät asiat kuten palkka, työajat, koeaika, matkustaminen, etätyön tekeminen, lomat jne. sekä vielä mahdolliset askarruttivat asiat!
Tee soveltuvuustesti, turvallisuusselvitys tai huumetesti, jos tehtävä sitä edellyttää. Mitä haastattelussa voi kysyä ja mitä ei kannata kysyä haastateltavalta, voit lukea tarkemmin edellisestä blogistani täältä: https://www.calmen.fi/post/haastattelu-mit%C3%A4-voit-ja-mit%C3%A4-et-voi-kysy%C3%A4-vastuullisuus-rekrytoinnissa
💎Päätöksenteko
Harkitse ja tee päätös huolellisesti kaikella saatavilla olevan tiedon perusteella, kuka hakijaehdokkaista on sopivin tehtävään. Kun päätös on tehty, ilmoita siitä viipymättä valitulle hakijalle. Jos päätöksen tekeminen viivästyy tai kestää kauan, voi käydä niin, että tosissaan työpaikkaa etsivä hakija, ei ole enää kiinnostunut tehtävästä tai ehtii ottaa toisen mielenkiintoisen paikan vastaan.
💎Työnantajabrändi
Ole tietoinen siitä, millaisen kuvan organisaatiostasi annat hakijoille prosessin aikana. Muista informoida kaikki hakuun osallistuneet hakijat rekrytointiprosessin päättymisestä. Vastaa heille heidän mahdollisesti esittämiin kysymyksiin rakentavasti, mutta totuudenmukaisesti, miksi he eivät tulleet valituksi tehtävään. Näin he pääset hyödyntämään palautetta ja kehittämään itseään haluamaansa suuntaan. Positiivinen hakijakokemus voi vaikuttaa positiivisesti myös niille, jotka eivät tule valituiksi. On hyvä pitää mielessä, että heistä joku voi olla tuleva työntekijä, asiakas tai vaikkapa uusi esihenkilösi jossakin vaiheessa tulevaisuudessa.
💎 Muista perehdytys
Varmistathan esihenkilönä, että työvälineet on järjestetty ja perehdytyssuunnitelma tehty tulevalle työntekijälle valmiiksi, ennen kuin hän aloittaa työnsä yrityksessäsi.
Näiden askelten avulla voit varmistaa, että rekrytointiprosessi päättyy onnistuneesti ja että yrityksessäsi tai organisaatiossasi otetaan hyvin vastaan uusi työntekijä ja hän pääsee hyvin yrityksen toimintaan mukaan ja tehtävään sisään. Jos sinulla heräsi kysymyksiä tai haluat vaihtaa ajatuksia aihepiiriin liittyen, niin ota rohkeasti vaan yhteyttä joko puhelimitse 044 5075523 tai sähköpostitse salme.kortelainen@calmen.fi tai WhatsAppin kautta!
Onnea rekrytointiin & oikean helmen löytämiseen! 💎
Comments